Kwaliteitshandboek
Gezinshuis WindMee maakt gebruik van een kwaliteitshandboek om richting te geven aan het professioneel handelen in het gezinshuis.
Hierin staat onder meer het privacyreglement en de klachtenregeling en alles wat je ook op deze website vindt onder kwaliteit en veiligheid.
Orthopedagogische ondersteuning
Gezinshuis WindMee ontvangt orthopedagogische ondersteuning van K2O.
Veiligheid
Gezinshuis WindMee onderschrijft de werkwijze in het Kwaliteitskader Rouvoet. Het laat jaarlijks onafhankelijk onderzoek doen naar de veiligheid van de jeugdigen in het gezinshuis door bureau K2O. Dit gebeurt middels een vragenlijst die de jeugdigen anoniem invullen.
Met betrekking tot seksueel gedrag werkt het gezinshuis met het Vlaggensysteem.
Verdere informatie over de veiligheid in het gezinshuis vind je hier.
Methodisch handelen
Gezinshuis WindMee heeft kennis van en ervaring met verschillende methodieken. We kijken naar het individu en stemmen daar ons handelen op af, zolang dit niet in conflict is met het algemeen belang van het gezinshuis. We putten daarbij uit de inzichten in orthopedagogisch klimaat van Peer van der Helm, en inzichten in trauma van Bessel van der Kolk. In de opvoeding en begeleiding maken wij daarnaast gebruik van attachment focused parenting (Daniel A. Hughes), LSCI en aspecten vanuit verscheidene methodieken, zoals de stabilisatiemethode (Arianne Struik), oplossingsgerichte bejegening, nieuwe autoriteit/geweldloos verzet (Haim Omer), cognitieve gedragstherapie, en het vlaggensysteem voor de seksuele ontwikkeling. In het werken met de belangrijke volwassenen rondom de jeugdigen maken we gebruik van aspecten van systeemtherapie.
Medezeggenschap
De medezeggenschap van cliënten binnen het gezinshuis is individueel ingeregeld door onder meer:
- Inspraak bij het hulpverleningsplan
- Inspraak in het pedagogische klimaat
Medicatie
Volgens de eisen van de Inspectie Jeugdzorg wordt medicatie van de gezinshuiskinderen bewaard achter dubbel slot. De uitgifte wordt geregistreerd.
24-uurs bereikbaarheid
Er is 24 uur per etmaal minimaal een van de gezinshuisouders telefonisch bereikbaar voor vervangende zorgbegeleiders ten aanzien van de geplaatste kinderen.
Calamiteiten en (gewelds-)incidenten
Ons calamiteitenplan rust op artikel 4.1.8 van de Jeugdwet en het document “Leidraad meldingen jeugd” van de Inspectie Jeugdzorg en de eisen gesteld door de Gemeenten.
Wanneer er zich een calamiteit of geweld voordoet bij de verlening van jeugdhulp in het gezinshuis, melden wij dit direct bij de Inspectie Jeugdzorg en de Gemeente. We verstrekken bij die melding gegevens die voor het onderzoeken van de melding noodzakelijk zijn.
We melden de calamiteit ook aan de wettelijke vertegenwoordiger en de betrokken plaatsende instelling.
We maken een verslag van de calamiteit.
(Gewelds-)incidenten worden gemeld bij de toegang van de desbetreffende Gemeente met daarbij een beschrijving van het incident.
Kwaliteitsmanagement
Gezinshuis WindMee werkt met een Kwaliteitsmanagement Systeem van Ovezo. Hierin is niet alleen ons Kwaliteitsprogramma Gezinshuizen te vinden, maar tonen wij ook aan hoe we werken volgens de bouwstenen van de Kwaliteitscriteria Gezinshuizen en de pijlers van het Jij-kader.
Copyright © All Rights Reserved