Visie
Opgroeien in een gezinshuis is een groeiende zorgvorm. In 2014 was er een groei van 22,5% (factsheet www.gezinspiratieplein.nl). Deze groei zal nog voortzetten, vanwege de wens van de gemeenten om zo min mogelijk kinderen op groepen te plaatsen, terwijl de problematiek van een evenzo grote groep jeugdigen maakt dat voor hen wonen in een pleeggezin niet (langer) mogelijk is. Gezinshuiszorg is nodig. En gezinshuiszorg is te prefereren boven het opgroeien in instellingen. De maatschappelijke opbrengst is enorm. Zie voor meer info: https://www.gezinspiratieplein.nl/weten/lezen-weten/lijst-met-alle-publicaties/74-maatschappelijke-business-case-gezinshuizen/file
Gezinshuis Windmee biedt een veilige plek aan kinderen, die belastende ervaringen hebben meegemaakt. Gezinshuis Windmee biedt deze kinderen een gezin, ongeacht de problematiek die ze hebben verworven. Gezinshuis Windmee gaat ervan uit dat kinderen zich herstellen aan de relaties in het gezin. Door samenwerking en stimulans binnen veilige relaties, krijgen zij een betere kans op een hoger persoonlijk welzijn en een volwaardig deelnemen aan de maatschappij. Binnen een gezonde relatie wordt aan de kinderen de mogelijkheid geboden om ongezonde patronen opgedaan door complex trauma los te laten en te oefenen met ander gedrag. Gezinshuis Windmee zet zich daarnaast in voor een prettige relatie tussen het kind en zijn gezin van herkomst.
Missie
Een gezinshuis is een vorm van woonzorg waarbij jeugdigen met complexe problematiek worden opgevangen bij een ouderpaar, dat is opgeleid tot jeugdprofessional. Uithuisgeplaatste kinderen met forse problematiek kunnen vaak niet (meer) in een pleeggezin wonen, en komen naar een gezinshuis. Deze kinderen kunnen zich ontwikkelen wanneer zij een stevige basis krijgen aangeboden. Die basis bestaat niet alleen uit een stabiele plek om te wonen, veiligheid en behoeftebevrediging. Die bestaat ook uit het hebben van gezonde relaties met verzorgers en andere gezinsleden. Als gezinshuisouders steken wij al onze energie in het aangaan van een verbinding met de bij ons geplaatste kinderen. Dit vereist een 100% persoonlijke betrokkenheid (m.a.w. liefde) naast een hoge mate van professionaliteit. We zijn er van overtuigd dat de bij ons geplaatste kinderen zich aan deze relaties kunnen herstellen. Binnen de context van gezonde relaties kan er herstel plaatsvinden en eventueel behandeling van de problematiek effect hebben. We stimuleren competentiegroei, autonomie en zelfmanagement, zoals Peer van der Helm aanraadt. Deze hoge persoonlijke en professionele inzet doen wij, terwijl we tegelijkertijd het leven van de kinderen zo normaal mogelijk inrichten. In dit normale leven wordt gewerkt aan zingeving, dagbesteding en vriendschappen. Met dit alles hopen wij deze jeugdigen een basis mee te geven waar zij in de rest van hun leven uit kunnen putten.
Copyright © All Rights Reserved